Selma

Selma Vos was de enige Nederlander die in China woorden ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat.

Recensie van NRC

table width =""100%""trtddiv class=""rating-stars rating-stars--review-summary rating-stars rating-stars--large""span class=""rating-stars__value"" style=""width: 80%;""/span/div/br/brib""De dramatische geschiedenis van Selma Vos, een joodse Nederlandse die in Maoistisch China terechtkomt, heeft Visser minitieus en subtiel opgeschreven.""/i/b/td/tableDe joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao.Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega's aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin. Meesterlijk roept Carolijn Visser de sfeer op van het schrale, revolutionaire Peking. Ze schildert de grote parades ter ere van de Volksrepubliek, de ideologische blindheid van westerse fellowtravellers, de grote hongersnood en uitzinnige Rode Gardisten die alles wat westers en oud was vernielden. Selma behoort tot de hoogtepunten in haar oeuvre.

Genre: 
Beschikbaarheid:
Direct te downloaden.

Recensies

Lezers gaven het e-book Selma gemiddeld 4.8 van 5 sterren, op basis van 6 beoordelingen.

Over de auteur

Carolijn Visser (Leiden, 5 september 1956) is een Nederlandse schrijfster van reisverhalen. Ze reist vooral door landen als China en Tibet.